A Yale története

A Yale a világ legrégebbi nemzetközi márkáinak egyike és talán a legismertebb név a zárak területén. A Yale története hatalmas újításokat ölel fel, melyek a nemcsak a Yale, de az egész záripar fejlődésének mérföldkövei.

A kezdetek

A Yale gyökerei a gyarmati Amerika koráig nyúlnak vissza. A Yale család úgy döntött, hogy Észak-Walesből az Újvilágba emigrál. Néhány generációval később, 1840 körül idősebb Linus Yale innovatív, magas biztonsági szintű zárak egész sorát kezdte el tervezni és gyártani a New York állambeli Newportban található Yale zárszaküzletében. Főleg nagy értékű, kézzel készített, bankban használt zárakra specializálódott.


Úttörő újítások


Ifjabb Linus Yale 1850-ben csatlakozott apja vállalkozásához, majd tökéletesítette és szabadalmaztatta idősebb Yale csapos hengerzárját. Ennek is köszönhetően kora kiemelkedő zárszakértőjévé vált. 1862-ben ifjabb Yale bemutatta a Monitor nevű széfzárat, mellyel a banki zárszerkezetekben a kulcsos rendszereket leváltották a tárcsa- vagy kombinációs zárak. A Monitor zárban megtestesülő alapelvek ma már iparági szabvánnyá váltak a kombinációs zárak területén az egész Egyesült Államokban.


Az ifjabb Yale


Az ifjabb Yale egy, először az ősi egyiptomiak által több mint 4000 évvel ezelőtt alkalmazott zármechanizmussal is kísérletezett. Az 1861-ben és 1865-ben megadott szabadalmakkal az ifjabb Yale-nek végre sikerült létrehoznia élete legjelentősebb találmányát - a Yale hengerzárat. Ifjabb Linus Yale számos úttörő újításával örökre átformálta a záriparágat.


Világszintű terjeszkedés


A Yale-szabadalmakra, Yale köztiszteletnek örvendő nevére és színtiszta zsenialitására támaszkodva, ifjabb Yale és munkatársa, Henry Towne 1868-ban megalapították a Yale & Towne céget, mely akkoriban 35 főt foglalkoztatott.


A vállalkozás egyre növekedett és bővítette tevékenységi területeit, többek között kézihajtású láncos emelőkkel, akkumulátoros meghajtású kézikocsikkal, majd 1879-ben bemutatásra került egy lakat termékcsalád is.
A Yale & Towne felvásárolta a Norton ajtózárgyártó, valamint a  H. and T. Vaughan Ltd. nevű cégeket.


A 20. század hajnalán a cég világszintű terjeszkedésbe kezdett és több mint 12 000 embert foglalkoztatott. A század folyamán a felvásárlások, közös vállalkozások a Yale zárakat a világ minden táján ismertté tették. 


2000. augusztusában az ASSA ABLOY Csoport felvásárolta a Yale-t, mely azóta fontos szerepet játszik a globális piacvezető ajtónyitó megoldások terén.